Éljen Kolumbusz!

1492.október 12-e van , amikor a genovai utazó felfedezi az “Új Világot” (véletlenül, mind ismerjük a történetet). Nem Indiát találta meg Kolumbusz, de – szerencsénkre – Amerikát, ami amúgy is egy nagyon gazdag termőföld és amiről a felfedezést követő szállítmányokból a mi régi kontinensünkre is érkeznek különböző fajta gyümölcsök és zöldségek. Melyek a legismertebbek? Európa számára fontos zöldségek: bab, kukorica, krumpli, tök, paprika és paradicsom. Ráadásul még jött hozzá az ananász, a kakaó, kaktusz füge és a mogyoró.

corn-190014_640

Ezt a paradicsomot meg lehet enni?

Európában mégis évek teltek el, míg végre megértették ezeknek a felfedezéseknek a helyes használatát. Például a paradicsomot, aminek a magját használták először, mérgezőnek találták és csak dísznövénynek használták a parkokban. Hasonló sors jutott a krumplinak is, amit a kontinens első évszázadaiban csak állatok etetésére használtak. Csak később értek az európai házakba és konyhákba.
Nagy sikere lett a kukoricának, amit szintén Kolumbusz fedezett fel Kubában. Rögtön népszerű lett a spanyoloknál és a portugáloknál, ebből készítettek lisztet. A bab is gyorsan elterjedt, nagy részben a kertben termesztették és nagyon egészséges volt. Másik fajtáját ismerték az antik rómaiak és görögök is (ma már azt a fajtát nem lelhetjük fel).

Miket szállítottak be az európaiak Amerikába?
A gyümölcs és zöldég visszafelé is utazott. Kolumbusz felfedezése után az európai hajósok vittek az új kontinensre különböző ételeket. Így történt, hogy az amerikaiak megismerték a spárgát, az uborkát, az articsókát, a káposztát és a zellert. A gyümölcsöket, mint például a gránátalma, a szeder és a körte. A spanyol és francia kolóniák például bevezették az 1600-as években az articsókát Észak-Amerikában, Kaliforniában. Megérkezett a bogáncs is, ami gyomnövény lett, mert mivel nem volt hozzászokva az új körülményekhez (talaj), elárasztott mindent, nem értették hogyan kell művelni (termeszteni).
Külön kell beszélnünk a cukkiniről, amik tökféle. Amerikában felfedezték, majd az 1900 – as évek emigránsai átvitték magukkal az “Új Világba”. Végül itt van a spárga, ami a mediterrán partokon született és nőtt, mígnem Dél – Amerikában Peru vált a legnagyobb spárga termés beszállítójává a világon.

Róza Telepóczki

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...