Művészek tere

A művészek tere Carmine Tranchese megvalósulófélben lévő álma egy olasz kisvárosban, Atripaldában. A hely a kezdeményezés előtt nem volt túl jó állapotban: a falakat graffitik borították, minden kis zugban szemét tornyosult. Ennek ellenére nem nehéz elképzelni, miért is látott benne fantáziát Carmine. A terület pici, de van benne minden: félkörben fehérre meszelt fal választja el az úttól, közepén fából készült pavilonban lehet ücsörögni, egyik fele füvesített árnyas fákkal, másik kővel borított padokkal. Csak egy kis segítségre volt szüksége, hogy megmutathassa, mi rejlik benne.

PA panoramica2

Munkálatok a téren

A tér megújítása egy igazi közösségi projekt. A helyi fiatalokból álló fórum és a környéken élők dolgoznak a terület rendbe tételében, a munkálatokhoz bevándorlók is hozzájárulnak. A teret először megtisztították, a graffitik és a szemét eltűntek. A pavilont és a padokat lefestették, mind egyedi műalkotássokká váltak.

A pavilon újrafestése

A pavilon újrafestése

A felújításban helyi művészek is közreműködnek, emellett más olasz városokból, sőt, más európai országokból is érkeznek majd műalkotások. A fákra és a falakra színes házikók kerültek madaraknak, a fűben álló köveket lefestették és beültették növényekkel.

Madárházak a parkban

Madárházak a parkban

A tér koránt sincs még kész. A jövő tervei közt szerepel egy aprócska könyvtár kialakítása a fal egy beugrójában, amihez adományokból gyűjtenek könyveket. Szintén tervben van egy zöldségeskert ültetése egy kő mosókádban, ahová a helyi nők régen a ruháikat vitték, és amelyet szintén a helyi fiatalok fóruma fog majd gondozni. A cél, hogy Atripalda lakói a területet egy új, kreatívabb és aktívabb módon vehessék birtokba, melynek felújításában maguk is részt vesznek. Az elképzelések  szerint a túrázó utcai művészeknek a közösség szállást biztosít, cserébe a parkban tartanak majd előadásokat.

Virágtartó bicikli

Virágtartó bicikli

A helyiek reményei szerint a tér felújítása összehozza az embereket és megmutatja, hogy saját maguk hogyan járulhatnak hozzá városuk jobbá tételéhez. A kezdeményezés révén új kapcsolatokat teremthetnek, akár határokat átívelve, és mintát adhatnak más közösségeknek.

Szabadtéri polc a téren

Szabadtéri polc a téren

A tér átalakulása saját facebook oldalán is követhető: Piazzetta degli Artisti.

Anna Tóth

Annunci

2 pensieri su “Művészek tere

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...